Hirdetés

ismét itt

Néhány év kihagyás után ismét a bloghu-n is! Lesz itt kérem hír, nanogrammban mért vélemény, okosságok, minden, mint a búcsúban! Tessék, csak tessék!

See also...

About

 

bardóczi ákos CV site

 

 

daily tweets from bardóczi Follow me @bardoczi

 

 

LinkedIN - ákos bardóczi LinkedIN

 

 

My stuff on the web

 

 

bardoczi.blog.hu bardóczi in da bloghu

 

 

bardóczi ákos postr áko.s @Post.r

 

 

blog.bardoczi.net bardóczi Tumblarity

 

 

science.bardoczi.net I'm, the bookworm

 

 

ákos*Blog*Spotting ákos*Blogspotting

 

 

bardóczi on Wordpress bardóczi on Wordpress

 

 

My Quora blog My Quora blog

 

 

LiveJournal brainstroms from me ákos Journal

 

 

Stay connected!

 

 

ákos on Google+ follow me on Google+

 

 

ákos VKontakte ákos VKontakte

 

 

ask me anything! Ask difficult questions on InnoCentive

 

 

My Quora blog Ask me anything on Quora

 

 

 

ResearchGate sciencific network Researchgate connect

 

 

More great stuffs

 

 

Are you ELEQT member? Feel free to connect me! ELEQT

 

 

BoaW my BestOfAllWorlds profile

 

 

bardóczi ákos on ASW my ASW profile

 

 

Expatriate Community for Expats worldwide InterNations.org

 

 

Old school contact:
akos@cerp.ch
PGP-fingerprint:
B29C CF16 B1AA 13FC 54E4 A912 D720 4E1C 899A 6E0C





Hirdetés

A geek-kultúra legnagyobb lehúzásai: Sleep Cycle, zsebmolekulátor és társai

2014.08.06. 10:09 | bardóczi ákos | 7 komment

Címkék: átverés mobilalkalmazás Sleep Cycle

use-it-house-brain.jpgHa valaki rendszeresen böngészi a mobilos alkalmazásboltokat, biztosan találkozott már olyan appal, ami finoman fogalmazva lehetetlent ígér, de azért jó esetben nem veszi komolyan magát és ezt az apró betűs leírás tartalmazza is. Néha meg nem. Ezúttal az Apple Appstore-re szorítkozom, ami az androidosokat illeti, nos, ha valaki a Google Playről tölt le, örüljön neki, hogy nem valamiféle veszélyes hulladék, amit kap.

Emlékszem, láttam már olyan appot, ami a leírása szerint egy tetszőleges telefonszámot "bemér" és megmutatja a mobil annak a helyét: a felhasználó letölti, azért pedig, hogy ellenőrizze, működik-e, nyilván megadja a saját számát, amit egy gyors pozíciólekérdezéssel persze, hogy meg tud mondani az app, hiszen arra maga a felhasználó hatalmazta fel rá. Ha pedig a felhasználó nem totálisan idióta, eléggé gyorsan rájön, hogy egy mezei alkalmazással csak úgy lekérdezni egy tetszőleges mobil pozícióját mekkora nonszensz. Megint más szoftverhulladék például azt ígéri, hogy az ujjbegyet az érintőképernyőre téve megmondja a felhasználó pulzusát, ekkor meg alighanem egész egyszerűen nem esik le a júzernek, hogy erre miért is lenne képes egy egyszerű érintőképernyő. Ezekben az alkalmazásokban azonban közös többek közt, hogy grafikai szempontból eléggé színesek-szagosak, hogy vonzóvá tegyék őket, valamint olyan igényt elégítenek ki, ami a felhasználó számára különleges. Sokszor még az Apple alkalmazásboltja is felenged olyan appot, ami az apróbetűs részben nem tisztázza, hogy amit az app ígér, csak vicc.

sleep-cycle.jpgEbben a kategóriában pedig az abszolút aduász, a Sleep Cycle ami elvileg naplózza a felhasználó alvás közbeni REM-fázisait (!!) és abban az időpontban fog ébreszteni, amikor az a legkevésbé kellemetlen. Az alkalmazás leírása szerint lefekvés előtt csak töltőre kell tenni az iPhone-t, majd betenni a párna alá, aztán majd az accelerométer, meg a mobil ilyen-olyan szenzorai az apró mozgások alapján kikövetkeztetik, hogy a felhasználó milyen alvásciklusban is van. Itt már kezdhetünk gyanakodni: egyrészt a mobil szenzorai egész egyszerűen nem elég érzékenyek ahhoz, hogy a lepedő vagy párna apró elmozdulásait biztosan érzékeljék, másrészt pedig hogyan tudna következtetni egy alkalmazás az alvás finomszerkezetére ennyiből, ha ez sokszor még a jól felszerelt alváslaboratóriumok számára sem olyan egyszerű?

Ennek ellenére korábban ez az alkalmazás lett a legtöbbször letöltött fizetős alkalmazás az USA-ban, Japánban, Németországban, Angliában és hasonló óriáspiacokon, néhány milliós letöltéssel és a 89 eurócentes árral számolva pedig a kitalálója pofátlanul megszedte belőle magát.

Érdemes belegondolni, hogy mi is állhat a siker hátterében. A hiszékenységen túl egyrészt, ahogy korábban írtam, a látványos grafikai megjelenítés, mint például az alvásciklusokra hasonló görbék, egyszerűen vonzóak a felhasználók számára. Másrészt az alvás kellően misztikusnak tűnő dolog ahhoz, hogy ha valaki alváshigiénie szempontjából rendben van, akkor is kíváncsi legyen rá, ha pedig alvásproblémái vannak, na, akkor meg aztán hatványozottan. Ahogy arról sok más helyen már írtak, a súlyos betegségektől szenvedő emberek egy része hajlamosabbá válik hinni mindenféle áltudományos szarban, ahogyan a végstádiumos rákosok egy része mindenféle kuruzslásban, éppen azért, mert hinni akar, a hit pedig bizonyos esetekben felülbírálja a racionalitást. Aki alvászavarral küzd, annál alighanem hasonló a szitu, esetleg kicsiben, így biztosak lehetünk benne, hogy többen vannak, akik megvennék az appot 89 cent helyett akár 5,89 euróért is, ráadásul a marketingpszichológia szabályai szerint, ami drága, attól ráadásul elvárjuk, hogy jó legyen.

Az alkalmazásnak egyébként olyannyira nem elhanyagolható a placebo-hatása, hogy nem kisebb lap, mint a Nature egyik blogja is szentelt neki egy posztot de nem kell sokat keresgélni, hogy megtaláljuk azokat a fórumokat, amikben az a téma, hogy az egész egy büdös nagy lehúzás. Egyébként mint sok más hasonló mágiát ígérő dolog, ennek a működése is jól ellenőrizhető egy kis ötletességgel: én még évekkel ezelőtt töltöttem le az appot, majd a régi és az új iPhoneomon elindítottam őket és egyszerűen egymás mellé tettem őket a polcra. Nos, hacsak nem szunyálnak kísértetek a könyvespolcomon és nem volt fél napig folyamatosan földrengés sem, amit nem éreztem, a "regisztrált" adatok alapján a polcon a könyvek eléggé jól szundíthattak, mivel mindkét eszközön megjelent egy-egy szép kis alvásgörbe, ráadásul totál különböző. A letölthető, naplózó appok közt is találtam olyat, ami elvileg a mobil mozgásszenzorainak működését precízen mutatja, a bökkenő csak az, hogy egyik-másikban még akkor is vadul pörög az gyorsulásmérő és a giroszkóp mutatója, amikor a mobil egyszerűen az asztalon van. De legalább látványos.

Az alkalmazás hasznosságában hinni akaró felhasználók egyébként zavarba ejtően sok pozitív véleményt írtak a Sleep Cycleről, aki pedig esetleg rájött a csibészségre, egyrészt alighanem önmaga előtt sem szivesen vállalja, hogy fizetett egy deka szarért, másrészt pedig alighanem nem szivesen megy szembe a többségi véleménnyel még egy egysoros névtelen review erejéig sem.

Mondanám, hogy az almás felhasználók bátran vegyék meg az appot, aztán pedig az emailen érkező számlán lévő hivatkozással azonnal jelentsék fel az az Applenek, ennek értelme mégsincs sok, hiszen ennyi még nem fogja kinyiffantani az alkalmazást, másrészt ha a vásárló eláll a vásárlástól, az Apple elvben visszafizeti a pénzt vagy sem.

scio-moleculator.pngHozzáteszem, a gadgetek terén újabban tízezer fokon lángol a debilitás: a Kickstarteren például itt van ez a méregdetektáló zsebmolekulátor (!!) az Indiegogon meg egy hasonló basz a támogatottságuk szerint pedig az Isten Adta Nép nagyon szeretne hinni benne, hogy egy okoskulcstartóval kimutatható mondjuk a beginázott vodkanari. Van egy rossz hírem: most is vannak olyan hordozható eszközök, amik egy bizonyos típusú anyag(csoport)ot bizonyos közegben kimutatnak, persze a földi halandó számára megfizethetetlen áron és nem zsebben hordható méretben. Többféle anyag kimutatása, főleg ételekben már csak komolyabb eszközökkel és felszereléssel lehetséges, azt meg analitikai laboratóriumnak hívják. Na, a célra ott vannak például a spektrométerek, abból meg nem ritkák a féltonnás jószágok sem, zsebben hordhatóról meg nem tudok. Ráadásul egy ismeretlen anyag elemzésekor a kutató nagyjából sejti, hogy milyen anyagról vagy anyagcsoportról lehet szó és azt figyelembe véve izzítja be a masinákat, nem vaktában vizsgál.

Szóval kedves felhasználók! Legalább nagyon nagyjából legyünk már képbe azzal kapcsolatban, hogy például egy telefon hardveresen és szoftveresen mire lett kitalálva. Ugyan én már semmin sem lepődöm meg egy olyan világban, ahol többen beszopták, hogy az iPhonejuk frissítés után vízállóvá válik

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczi.blog.hu/api/trackback/id/tr536577063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

busman001 2014.08.06. 16:01:54

seep cycle működik, pont. Ha nem hiszed próbáld ki. Én jelenleg más paltformon használom, ott is kiváló. Nem 100%os de közelít

Dr_utcai_arcos 2014.08.06. 16:44:43

@busman001: írja. Kipróbálta. Egyszerre 2 telóval. Nem működött. (És honnan tudod, hogy működik? Össze tudtad hasonlítani bemért orvosi eredményekkel? Mert így ránézésre nem fogod tudni megmondani, hogy TÉNYLEG akkor volt a REM fázis amikor a telefon mutatta, mert akkor khm.. éppen aludtál :) ).

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.06. 18:48:48

@Dr_utcai_arcos: Egyszerűen lehet tesztelni ilyesmit. Igaz anno más platformon, más hasonló appot. 3 lépés kellett hozzá.

1. Más program naplózta az accelerometer-t. Így volt arról adatom mikor és milyen mozgást érzékelt az app.

2. Megnézni mit rajzol olyankor amikor biztos nincs mozgás...

3. És amikor biztos van (pl. mosógép tetején, hosszabb program alatt)

4. Amikor kelt, mit mond más mozgást érzékelő app.

A trükk annyi, hogy az alvási ciklus bizonyos szakaszában az átlag ember tényleg viszonylag sokat mozog, ha jó sok mérés alapján meghatározza mennyi mozgást érzékel a szenzor ha sokat mozogsz, mennyit ha keveset...

Máris van egy alap mérésed.

Ez ébresztésre jó, diagnózisra nem...

2014.08.06. 20:47:06

latszik, hogy a szerzo nem kodolt accelerometert. Az ugyanis nyugalmi fazisban is kuld adatot. Szegeny sleep cycle-nek ebben a zajban kellett mintat csinalnia.
Sleep cycle jol mukodik, meg ha a gorbe nem is hiteles. Azt a celt kielegiti, hogy ha reggel 6-6:30 kozott atfordulok a masik oldalamra, akkor ebreszt fel, mert azt bizony 100-bol 100-szor erzekeli.

bardóczi ákos 2014.08.06. 22:00:40

@Teddyke: Na, akkor még egyszer - sztem nem volt eléggé hangsúlyos a posztban - még ha méricskél is a Sleep Cycle valamit /*de nem*/, abból egész egyszerűen nem lehet következtetni semmilyen alvásfiziológiai jelenségre, nem véletlenül csinálják a mezei EEG-t is 20-30 elektróddal. Sőt, legyetek erősek: a nem-akaratlagos mozgások többsége nem hozható összefüggésbe a REM-non-REM-fázisokkal, leszámítva néhány spéci területet, így például a szemmozgató ideget. Magyarul valaki vagy mozdul vagy sem, amikor átmegy egyik fázisból a másikba. De az abszolút döntő bizonyíték volt számomra azzal kapcsolatban, hogy ez micsoda faszság, amikor egy iPhone 3GS-t és egy iPhone 4-et egymás mellé tettem pár órára a könyvespolcra, ahogy írtam. Azaz a Sleep Cycle még csak azzal sem védhető, hogy egyáltalán mér _valamit_, ami viszont világos, hogy a felhasználóknak kellemetlen elfogadni a tényt, hogy az alkalmazás, amiben megbíztak - sőt, akár hathat is, placeboként - védhetetlenül fake.

2014.08.11. 17:28:01

@bardóczi ákos: nem érted az App célját. Az SC mozgást mér. Nem REM-et, nem pótolja az EEG-t, nem csinál célműszert a telefonodból. Aki ilyet hisz az buta, az nem egy orvosi műszer.
Ad egy esélyt viszont, hogy éberebb állapotban ébresszen fel. Olyankor amikor magadtól is mozogsz. Próbáld ki nyugodtan, van benne "kalibrációs mód", ami hangokat ad, amikor mozogsz a matracon. Nagyon is jól működik, függetlenül attól, hogy az alvásgörbe kamu-e, vagy sem. Ez nem placebo, segít az ébredésben. Ha nem érted, az a te bajod.
Szemben veled én pont programoztam iPhone gyorsulásmérő szenzoros appot. Még azt is meg tudod mérni, hogy valaki levegőt vesz-e, vagy sem, ha szimplán közel teszed hozzá a matracon.
Ja és még egy, amit te vélhetően nem tudsz. Azért kell képernyővel lefelé, bekapcsolt (nem készenléti és nem is kikapcsolt) állapotban letenni a telót mert a gyorsulásmérő szenzor kikapcsol, ha a készülék készenléti módba megy. Hiába fut a program tovább, nem kap adatot a szenzortól.
Úgyhogy ez post most kapufa.

k_marci 2015.02.24. 12:59:14

Szánalmas poszt...bírom az ilyen tudományos okosemberekben, h. leírja a szélsőségesen szkeptikus elméletét és annyi...nem mondana am meg, h akkor milyen alternatívák vannak helyette. Másrészt a könyvespolcos dolog kamu, ezt mar sok fórumon megcafoltak, es en magam is próbáltam. Persze miután ez az érv tarthatatlanná válik, azzal jön a szerencsétlen, h. A REM/nem RÉM átmenetnel nincs mozgas...ha ezt is megcafoljuk, jön majd a kovetkezo bugyuta ellenvetés. Szánalmas.
süti beállítások módosítása