Hirdetés

ismét itt

Néhány év kihagyás után ismét a bloghu-n is! Lesz itt kérem hír, nanogrammban mért vélemény, okosságok, minden, mint a búcsúban! Tessék, csak tessék!

See also...

About

 

bardóczi ákos CV site

 

 

daily tweets from bardóczi Follow me @bardoczi

 

 

LinkedIN - ákos bardóczi LinkedIN

 

 

My stuff on the web

 

 

bardoczi.blog.hu bardóczi in da bloghu

 

 

bardóczi ákos postr áko.s @Post.r

 

 

blog.bardoczi.net bardóczi Tumblarity

 

 

science.bardoczi.net I'm, the bookworm

 

 

ákos*Blog*Spotting ákos*Blogspotting

 

 

bardóczi on Wordpress bardóczi on Wordpress

 

 

My Quora blog My Quora blog

 

 

LiveJournal brainstroms from me ákos Journal

 

 

Stay connected!

 

 

ákos on Google+ follow me on Google+

 

 

ákos VKontakte ákos VKontakte

 

 

ask me anything! Ask difficult questions on InnoCentive

 

 

My Quora blog Ask me anything on Quora

 

 

 

ResearchGate sciencific network Researchgate connect

 

 

More great stuffs

 

 

Are you ELEQT member? Feel free to connect me! ELEQT

 

 

BoaW my BestOfAllWorlds profile

 

 

bardóczi ákos on ASW my ASW profile

 

 

Expatriate Community for Expats worldwide InterNations.org

 

 

Old school contact:
akos@cerp.ch
PGP-fingerprint:
B29C CF16 B1AA 13FC 54E4 A912 D720 4E1C 899A 6E0C

Hirdetés

Facebook adatvédelem I.

2009.12.09. 14:36 | bardóczi ákos | Szólj hozzá!

Címkék: adatvédelem facebook gondolatébresztő

Most, hogy a napokban a Google lehetővé teszi a világ két legnagyobb közösségi hálózatán a tartalmak korábbitól teljesebb keresését, különösen aktuálissá vált megírnom ezt a posztot. A közösségi hálózatokkal kapcsolatos privacy téma tényleg annyira szerteágazó, hogy több, egyébként fontos részlettől el kell tekintenem egy ésszerű terjedelmi korlát betartása miatt.  

Miért pont Facebook? 
 
Minden olyan webes szolgáltatásnál, ahol extrém nagy mennyiségű felhasználói információ koncentrálódik, mindenképpen érdemes megvizsgálni azt, hogy az adott szolgáltatás alkalmas-e arra, hogy megvédje felhasználóit adatainak illetéktelen felhasználásától illetve a felhasználót önmagától [l. alább]. Szinte magától adódik tehát a kérdés, hogy mekkora kockázat leselkedik a FB-felhasználókra például az adatbárókkal, újságok informátoraival, ipari kémekkel vagy bármilyen más támadóval szemben, ha eltekintünk a bugoktól és csupán a legális felhasználás adta lehetőségeket nézzük. 
 
A Facebook biztonságpolitikájából adódóan – a policy-t egyébként pont nyáron gondolta újra a webes óriás – gyakorlatilag mindenki alapértelmezett beállítások mellett használtja a Facebook-ot, ami sokkal többet árul el a felhasználóról, mint amennyit feltehetően ő meg szeretne osztani a büdös nagy nyilvánossággal. Itt most csak azokra az opciókra térek ki, amiket különösen aggályosnak találtam. 
 
A Privacy panel, Search alapértelmezése szerint a mindenki számára kereshető felhasználónak idegenként látható a profilképe, teljes ismerősi összetétele, valamint az, hogy milyen rajongói lapokat helyezett el adatlapján. Nos, idegenek számára az ismerősöket láthatóan hagyni nem csak fölösleges, de igen kockázatos is, hiszen se szeri, se száma az ezt kihasználó social engineering módszereknek. Ilyen például az az unalomig ismételt, ámbár örökzöld eset, amikor a támadó egy kamu profil létrehozását követően felveheti olyan valakinek az identitását, akiről a többiek már elhiszik, hogy a célszemélyhez ténylegesen közel álló figuráról van szó, majd ezt használja ki. Kevésbé ködösen – ha valaki egy jól kialakított fake-profil mögül megkérdezi egy újságíró/politikus/felsővezető privát mobilszámát egy "közös ismerősüktől" arra hivatkozva, hogy elhagyta a telefonját, ugyanakkor sürgősen szeretné elérni az áldozatot, közel 100%, hogy ezt az adatot a naiv júzer ki is adja, ahogy azt korábban már más mérésekkel igazolták! A Pages I am a fan of opció első blikkre kevésbé tűnik rizikósnak, viszont szükségtelen egy kívülállónak tudnia, hogy egy júzer, aki nincs az ismerősei közt, hol is fan, hiszen következtethetni lehet belőle fogyasztási szokásokra, vallási hovatartozásra, érdeklődési körre és egyáltalán bármire, amivel kapcsolatban FB-lap hozható létre. 
 
 
A News Feed and Wall privacy beállításainál a helyzet még katasztrofálisabb, alapértelmezés szerint ugyanis a felhasználó összes mozzanatát küldi a júzer Wall-jára, ami bizonyos esetekben nem csak a saját ismerősei számára látható, hanem az ismerősei ÉS nagyon sokszor annak ismerősei számára is, ami potenciálisan több tízezer felhasználót jelent! Azaz például ha Pistike, - akihez semmi közöm - dobja az asszonyt, barátságot köt valakivel, új fotót tolt fel, ír valamelyik discussion board-ra, kommentel egy videót vagy fotót, azt még nem látom, hiszen teljesen idegen számomra. Viszont ha Pistike valamelyik aktivitására egy közös ismerősünk reagál, azaz vagy kommenteli, like-olja, stb. az aktivitással kapcsolatos tartalom számomra is látható lesz, holott semmi közöm a harmadik félhez. Pistike, mint a harmadik fél által megosztott információ tehát a tudta és határozott döntése ellenére jut el hozzám. Az alapgondolattal, ami szerint a FB hozza minél közelebb egymáshoz a közösségeket az éterben, nem is lenne semmi baj, ha a Facebook nem keltené azt a téves benyomást, hogy a felhasználó megosztásai csak az ismerősök számára látható, a megosztások és aktivitások láthatósága pedig egyszerűen és átláthatóan beállítható. 
 
 
 
A Profile privacy bizarrba illő alapbeállításai közt a mobilszámon kívül minden megadott adat látható az ismerősök és az ismerőseik számára is, ami, ahogy korábban írtam – tipikusan  több tízezer júzert is jelent. Legalábbis sokáig így volt. A nyáron újragondolt FB-biztonságpolitika ilyet már nem tesz lehetővé, sőt, nem csak a frissen regisztrált felhasználóknál, tudomásom szerint a meglévő felhasználóknál is automatikusan módosították mindenkinél ezeket az alapértékeket úgy, hogy ezeket csak a közvetlen ismerősök láthassák. A régi beállítás lehetővé tette, hogy a teljes adatlapok láthassa harmadik fél, aki a felhasználóval egy hálózatba tartozik. 
 
Adatlap korábbi alapértékei
 
 
 
 
 
 
 
Ami talán a leginkább aggodalomra adhat okot, a FB kisalkalmazásokkal kapcsolatos beállítása. Mogyoróhéjban arról van szó, hogy ha egy ismerős olyan appletet használ, aminek a működéséhez fel kell használnia a felhasználó ismerőseinek adatait [pl. ki a legjobb barátod kvíz], akkor átgondolatlan beállítás mellett az applet nem csak az appletet használó ismerősnek a megosztásaihoz, hanem a hülye júzer ismerőseinek tartalmaihoz is hozzáférhet [sokszor kérdés nélkül, szinte mindenhez], feltéve, ha ezt a szóban forgó egyszeri júzer ismerősei nem tiltották le! Na már most szép számmal léteznek olyan harmadik fél által feltöltött alkalmazások, amik alkalmasak lehetnek arra, hogy a felhasználók minden kinyert adatát egy Seychelle-szigeteken zakatoló szerver adatbázisába továbbítsa. Még egyszer: összesen egy mindenre kattintó naiv felhasználó elég az ismeretségi körödből, aki ráadásul lehet nem létező személy is! Ugyanakkor az alkalmazások előtt egy az egyben elzárni a csapot szintén nem szerencsés, hiszen több olyan hírről is lemaradhatunk, amit applet küld a falra, ezen kívül néha jól esik röhögni rajta, hogy egyik-másik felhasználó milyen alkalmazásokat használ. [Ezeken mindenki röhög, csak éppen senki sem vállalja :- )] Megoldásként érdemes az összes jelölőnégyzetet kiszedni. Alapértelmezés szerint a Facebook-on kívüli platformok is hozzáférhetnek a Facebook által tárolt adatokhoz, így súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy ami a Facebook-on van, az csak a Facebook-on látható. Megoldásként letiltható, hogy más helyek hozzáférhessenek a profiladatokhoz. Eddig nem írtam ugyan, de érdemes észrevenni, hogy a jelenség kicsit hasonlít ahhoz, hogy a Facebook az általános keresőmotorok számára nyitott könyv, hacsak adatlapunk indexelése nincs letiltva a Keresés-nél. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az egyik legelképesztőbb bakit a végére hagytam. Ha valaki egyáltalán nem használ egyéb kisalkalmazásokat, a rendszer alapszolgáltatásokat nyújtó alkalmazásait [Events, Gifts, Groups, Links, Notes, Photos] mégsem szabad figyelmen kívül hagyni, mint a FB API hátán zakatoló elemeket. Ugyanis ezeknek az alap feature-öknek az alapbeállítása a mai napig az, hogy a felhasználó alkalmazásbeli aktivitása kis kitérővel minden más felhasználó számára is látható! Konkrétabban, ha például valaki megjelöli Pistikét egy képen, nekem pedig van olyan ismerősöm, akinek az albumjai közt ott van Pistike taggelve, én ezt meg tudom nézni, holott Pistikéhez semmi közöm. Szintén ebből a beállításból állhat elő az az eset, hogy egy ismerős Pistike képét kommenteli, akkor a frissen kommentelt hivatkozásra kattintva Pistike teljes albumát láthatom, amihez a komment íródott. Az, hogy ezt szinte senki sem állítja át, arra enged következtetni, hogy a felhasználók döntő része ebbe egyszerűen nem gondol bele, mert esetleg úgy gondolja, hogy mindenki csak olyan albumot tud megnézni, amihez köze van, azaz vagy a sajátja, vagy ahol taggelve van vagy egy ismerőse albuma. Holott legrosszabb forgatókönyv szerint roppant mód meg lehet kavarni a szart azzal, ha valaki egy éjszaka nekiáll fotókat feltölteni és taggelgetni elővigyázatlan felhasználókat. Így a taggelést is mindenképp érdemes az ismerőseink körére korlátozni a képek láthatóságával együtt. 
 
 
 
 
 
A szintén alap feautre-ök közé tartozó Csoportok appletben még csak közös ismerős adatlapján kattintani vagy abszolút URL-t megadni sem szükséges, a csoport megtalálása után látható a csoport összes tagja és csoportbeli aktivitásuk, amiből sokszor következtetni lehet a felhasználók vallási hovatartozására, szexuális orientációjára, szórakozási és fogyasztási szokásaikra, politikai álláspontjukra, ami persze ismétcsak egy az egyben exportálható a Facebook rendszeréből az utókor számára. A Csoportok ráadásul annyival rizikósabb az Oldalaknál, hogy pillanatok alatt létre lehet hozni és lehet is használni az összes rajta keresztül elérhető szolgáltatást. 
 
 
Az alap feature-ökkel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a hozzájuk tartozó aktivitás megjelenik a Wall-on is, ami a jól kiszámítható felhasználói viselkedést még követhetőbbé teszi. 
 
 
Ha már a felhasználói magatartásról van szó, talán a FB-n kevésbé divat az esztelen ismerős-gyűjtögetés, viszont sokan még mindig nem eléggé karakának ahhoz, hogy ha olyan jelöli ismerősnek őket, akiről nem tudják azonnal, hogy ki is, kérdés nélkül utasítsák el a picsába. Bocs a nyelvezetért, de tényleg. Így fordulhatott elő, hogy a napokba megjelent legújabb kamucsaj,  akinek a tulajdonosa és célja tisztázatlan, nem csak hogy bespajzolt 4-5 ismerősömmel, de szerencsétlen módon a Puruttya blogon kiírt támadás sem sikerült, mert senki sem tudott utólag az ismerősei közé férkőzni, én meg nem voltam eléggé átgondolt ahhoz, hogy amikor ismerősnek jelölt, visszaigazoljam, feltöltsek a falára néhány száz hugyos-szaros képet, taggeljem-kommenteljem pár tucat helyen, aztán pedig töröljem. 
 
Egy szó, mint száz, sokadszorra ismétlen önmagam, ha azt írom, hogy az internetes szólásszabadság - ideértve a web 2.0 szolgáltatásait – súlyosan megbosszulhatja önmagát, ha abba a felhasználók továbbra sem szocializálódnak bele. Erre most egyszerű példaként hozhatnám a Subba, az Agyiszint vagy a Puruttya Pózolj felületekeit, ahol roppant mód meg tudnak sértődni a felhasználók a sunás-segges-rajos képüket viszontlátva vagy linkelve, holott ők maguk töltötték fel. Tehát a tudatos privacy-kialakítás minden eddiginél fontosabbá fog válni. Jó reggelt, ez itt az internet! 
 
Konkrétan screenshotoltam a szerintem megfelelő beállításokat, ami ide kattintva elérhető. 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczi.blog.hu/api/trackback/id/tr31585753

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Facebook adatvédelem - posztajánlók 2009.12.13. 10:13:02

Új FB privacy lehetőségek, stílusosan eldugvaFacebook 2.01Facebook adatvédelem I.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.