Hirdetés

ismét itt

Néhány év kihagyás után ismét a bloghu-n is! Lesz itt kérem hír, nanogrammban mért vélemény, okosságok, minden, mint a búcsúban! Tessék, csak tessék!

See also...

About

 

bardóczi ákos CV site

 

 

daily tweets from bardóczi Follow me @bardoczi

 

 

LinkedIN - ákos bardóczi LinkedIN

 

 

My stuff on the web

 

 

bardoczi.blog.hu bardóczi in da bloghu

 

 

bardóczi ákos postr áko.s @Post.r

 

 

blog.bardoczi.net bardóczi Tumblarity

 

 

science.bardoczi.net I'm, the bookworm

 

 

ákos*Blog*Spotting ákos*Blogspotting

 

 

bardóczi on Wordpress bardóczi on Wordpress

 

 

My Quora blog My Quora blog

 

 

LiveJournal brainstroms from me ákos Journal

 

 

Stay connected!

 

 

ákos on Google+ follow me on Google+

 

 

ákos VKontakte ákos VKontakte

 

 

ask me anything! Ask difficult questions on InnoCentive

 

 

My Quora blog Ask me anything on Quora

 

 

 

ResearchGate sciencific network Researchgate connect

 

 

More great stuffs

 

 

Are you ELEQT member? Feel free to connect me! ELEQT

 

 

BoaW my BestOfAllWorlds profile

 

 

bardóczi ákos on ASW my ASW profile

 

 

Expatriate Community for Expats worldwide InterNations.org

 

 

Old school contact:
akos@cerp.ch
PGP-fingerprint:
B29C CF16 B1AA 13FC 54E4 A912 D720 4E1C 899A 6E0C





Hirdetés

Erre gondolj, ha elvesznek a Facebook-üzeneteid

2015.09.28. 08:55 | bardóczi ákos | Szólj hozzá!

A Facebookkal az a baj, hogy túlzás nélkül ő akar lenni maga az internet.

Több olyan, FB-kal megállapodott mobilszolgáltató van a fejlődő országokban, ahol a mobil csak a FB-t éri el a neten, a többi netes tartalomért kell fizetni, így a facebookerek tömegesen komolyan úgy gondolják, hogy a Facebook maga az internet! Ez már önmagában az internetet internetté tevő net neutrality lábbal tiprása, ez az elv, ami kimondja, hogy a szolgáltatónak nem szabad különbséget tenniük hálózati szinten az alapján, hogy kinek, honnan, hova és milyen tartalmat szolgáltatnak. Ez az elv viszont a gyakorlatban már rég nincs így, írtam már, hogy több szolgáltatás államonként igen eltérően viselkedik, illetve vannak olyan webhelyek, amik üzleti szempontból érthető okból például csak az USA-ban engedélyezik, hogy a felhasználó náluk nézze a legújabb sorozatokat ingyen, legálisan, full HD-ben.  

Visszatérve, a net neutrality megsértésével többek közt mi is ezzel a kurva nagy baj a FB esetén? A napokban több esetben szükséges volt, hogy olyannak írjak FB-n, akivel se közös ismerős, sem közösen lájkolt  oldal, se közös csoport nem volt, korábban még nem érintkeztem vele.

Mivel nálam a kapcsolattartásra, így az üzenetküldésre is Strict filtering van beállítva, ismerősnek' jelölni sem lehet, ismerősöm meg van olyan 130, gondolom én, a Kéktakony ennek megfelelő felhasználói halmazba sorolt be. Eddig, ha írtam valakinek, akinek volt nagyon sok ismerőse, közös meg egy sem, a világ túloldalán lakott, a rendszer jelezte, hogy az üzenetet elküldi ugyan, de az Other mappába kézbesíti. Amit ugye az átlag felhasználó az életbe nem néz meg, mintha el sem küldtem volna, ezt tudtam már a kezdetektől. Viszont mindig volt olyan opció, hogy egy kis apró befizetése mellett sziveskednek egyenesen az Inboxba kézbesíteni, ez jellemzően 70 forint körül volt, viszont van fotós ismerősöm nagyon sok követővel, akinél 6-7 ezer forint körüli összeget kellett kicsengetnie annak, aki üzenetet akar küldeni neki. Lehetett üzenetet küldeni mondjuk személyes kedvencemnek, Sheryl Sandbergnek vagy Celine Dionnak is, ha valaki nem sajnált rá olyan 8000 forint körüli összeget, persze attól, hogy a személyes Inboxjában landol valakinek egy levél, még nem feltétlenül válaszol is.

facebook-uzenet-nem-erkezett-meg-1.png

Na és milyen hajmeresztő változtatást tapasztaltam most? Ketten jelezték tegnap, hogy az üzenetem egyáltalán nem kapták meg, holott annak a szabályos Bejövő mappában kellett volna landolnia. Alighanem ismét csavartak valamit a rendszeren, ugyanis, ha most kattintottam a példánál maradva Sheryl néni személyes profilján az üzenetküldésre,nem ajánlotta fel hogy aranyáron, de kézbesítik.

facebook-uzenet-nem-erkezett-meg-2.png


Volt egy gyanum, hogy ez változott, nagyon úgy fest, hogy tényleg, mivel nem ajánlja fel, hogy egyenesen kézbesít az Inboxba, az meg életszerűtlen, hogy a rászakadó napi párezer levelél kézbesítődjön is nála. Ergo gyanítható, hogy szűrnek, de minden eddiginél durvábban.


Megjegyzem, a FB sosem vállalt garanciát arra, hogy az átküldött üzeneteid időben kézbesíti, de még arra sem, hogy egyáltalán kézbesíti, mivel egyszerűen nem email. Ha az a helyzet, amit sejtek, a teljesen legitim leveleid is kerülhetnek a címzett oldalán falspozitívként Spambe, sejthetitek, hogy milyen gyakran nézi ezt a többség, de az is lehet, hogy egyáltalán nem kézbesítődik.

Persze, minden szolgáltatásnak, ahol van belső üzenetküldés, előbb vagy utóbb, fel kell vennie a harcot a spammel, ha viszont túltolja a dolgot, aztán több üzenet veszik el, az sokaknak több, mint kínos lehet. A Gmail például semmilyen értelmes adatot nem helyez el a fejlécben azzal kapcsolatban, hogy ő valamit miért is talált spamnek, a Facebooknál pedig sejthetően még durvább állapotok lehetnek.

Megoldás? Hirtelen tényleg úgy tűnik, hogy nincs, mivel ha ismert lenne, akkor azt kihasználnák a spammerek is. Nyilván, ha valakinek van egy rakás ismerőse, benn van mindenféle szirszar csoportba, jobb eséllyel tudott eddig is üzenetet küldeni olyannak, akivel korábban még nem érintkezett, ugyanakkor a FB nagyon nagy mintha alapján, statisztikailag alapon feltételezhette, hogy olyan emberek, akiknek közük nincs egymáshoz, nem küldhetnek egymásnak egymás számára releváns levelet, csak spamet.

Nálam a FB-üzenetküldés tipikus felhasználása az volt, amikor valakinek csak azért írtam 70-75 forintért, hogy jelezzem felé, hogy küldtem neki az email címére levelet, nézzen rá vagy arról érdeklődtem, hogy egy korábbi email címe működik-e még. Mostantól majd fel kell hívnom mobilon vagy hogy?

Tipp, ha már esélytelen megtéríteni a felhasználókat, hogy a Facebook üzenet NEM email, amit évek óta mondok:  
1. rendszeresen nézd az Other mappát
2. na meg a Junk mappát is
3. ha valakinek először küldesz levelet, asztali böngészőből írj, ne mobilról
4. tarsuk észben, hogy a mobil felületen konkrétan meg sem lehet nézni hagyományos kimenő és bejövő mappán kívül mást 

...és akkor arról még nem is ejtettem szót, hogy elvben a korábbi Facebook-üzenetek kereshetők, gyakorlatilag viszont ha túl régiek, sehogy sem, azaz mintha nem is léteznének, gondolom olyan logika miatt, hogy ha valakitől valamit szeretne a felhasználó, lépjen ismét kapcsolatba a másikkal, de nem indexelik normálisan a leveleket annak számításigénye miatt.

süti beállítások módosítása